Sayfalar

Bu sitede yer alan bilgiler, hekim ve eczacıya danışmanın yerine geçmez. Bilgi amaçlı paylaşılmış yazılardır.

Hastalık Belirtileri

ECD semptomları hangi organın dahil olduğuna bağlıdır ve bu da her hastaya göre değişir. Bu nedenle ECD belirtileri de her hastaya göre değişiklik gösterecektir. Sadece bir doktor ECD tanısı koyabilir, ancak bazı daha yaygın belirtiler içerebilir:

·       Bildirilen en sık belirti her iki tarafta bacak ve kol uzun kemikleri kemik ağrısı (ikili). Bacak ağrısı en sık diz, bacak ve ayak bileklerinde görülür. Kol ağrısı en sık üst kollardadır. ECD hastalarının %50'den fazlası bu semptomu paylaşır, ancak bazı hastaların kemik ağrısı semptomları olmadığını belirtmek önemlidir.

·       Kilo kaybının genel belirtileri; ateş, gece terlemeleri; kas ve eklem ağrıları; rahatsızlık hissi, halsizlik, ve yorgunluk (halsizlik); oyalanmak veya geri dönmeye devam grip benzeri belirtiler

·       Aşırı susuzluk ve idrara çıkma (diabetes insipidus)

·       Denge sorunları; yürüme güçlüğü (ataksi); slurred konuşma (dysarthria); istemsiz, hızlı göz hareketleri (nistagmus)

·       Alt sırt, yan veya karın ağrısı, genellikle böbrek sorunları ile ilişkili (retroperitoneal fibrozis); böbrek fonksiyonunun azalması

·       Göz şişkinliği (ekoftalmos)

·       Görme güçlüğü. Bunlar periferik görmede bilateral fluttering içerebilir, çift görme, azaltılmış görme veya diğer görme bozuklukları.

·       Deri altında boğaz veya yumru (xanthomas), döküntü

·       Nefes darlığı (dispne)

·       Enfeksiyonlara karşı duyarlılığın artması

Tek bir hasta da bu belirtilerin farklı bir kombinasyonu olabilir. ECD'nin tanısını bu kadar zorlaştıran da kısmen budur. Semptomların sistemik bir görünümü alınarak ECD'nin daha erken test edilmesi ve tanı konulması mümkün olabilir. Bu potansiyel hastalara başarılı bir tedavi planı için en iyi şansı verecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder